Mocorgó Bölcsőde

Néhány szó a Mocorgó Bölcsiről:

2023 szeptember 11-én a vecsési Semmelweis Bölcsőde Tagintézményének részeként először fogadtunk kisgyermekeket az újonnan épült Mocorgó Bölcsődébe.

2023. február 15-én, délelőtt tették le a Damjanich utcában épülő új bölcsőde alapkövét.

Tavasszal a vezetők és a dolgozók javaslatai mellett a közösségi média felületeken beérkezett ötleteket is figyelembe véve a képviselő-testület úgy döntött, hogy a Tipegők Bölcsőde szomszédságában épülő új tagintézménynek a Mocorgó Bölcsőde nevet adják.

Az 56 gyermek befogadására alkalmas Mocorgó Bölcsőde kialakítása Európai Uniós támogatásból valósult meg, Vecsés Város Önkormányzata 809,85 millió forint vissza nem térítő támogatást kapott a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében meghirdetett pályázaton.

Mocorgó bölcsőde bejárat
Mocorgó bölcsőde udvar

A város legújabb bölcsődéje 721 m területű, földszintes és egy félemeletes épület, 2 gondozási egységben, 4 csoportszobával, 42 m területű melegítőkonyhával, fejlesztőszobával és kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik. Ezen kívül egy 116 m terület fedett terasz (plusz mozgatható fedésű teraszrész) köti össze az épületet a csoportszobák oldalán egy 591 m terület kerttel, ahol nyáron szabad levegőn, de árnyékban pihenhetnek a kicsik.

Az épület mögött védett, átlátható, kertészeti eszközökkel két részre bontott 1276 m terület játszóudvart alakítottak ki. A játszóudvar mindkét felén a játszóeszközök, homokozók mellett ködpárásítót helyeztek el. A gumiburkolt út kismotorozásra is alkalmas.

A gépkocsik parkolására térkőburkolatos felületet alakítottak ki az épület előtti közterületen, 1 db akadálymentes parkolóval.

A csoportszobák felszereltsége minden korosztálynak megfelelő, és mennyiségileg elegendő a létszámnak. A csoportszobák rendkívül világosak a nagy ablakoknak köszönhetően és közvetlen kijáratot biztosítanak az udvarra, ahol a gyermek az életkorának megfelelő, és mozgásfejlődésüket elősegítő játékeszközök találhatóak. A bölcsődében található egy 40 m2 -es fejlesztőszoba, ahol borús időben is biztosítani tudjuk a gyerekek mozgási igényét.

Csoportszobák a Mocorgó Bölcsiben

Szakmai vezető: Jász-Halász Luca

A csoportok munkáját segíti: Tóth – Herczeg Anita – bölcsődei dajka

Kertész – karbantartók: Gál Szilveszter, és Czifra Péter

Bagoly csoport

Kisgyermeknevelők:
Liebe Melinda
Gál-Susek Tímea
Dajka néni:
Falusi Péterné Kata

Pillangó csoport

Kisgyermeknevelők:
Darázs Tiborné Ági
Bíró Ágnes
Dajka néni:
Falusi Péterné Kata

Őzike csoport

Kisgyermeknevelők:
Kocsisné Mészáros Viktória
Schrempf Renáta
Dajka néni:
Wirth Andrea

Csiga csoport

Kisgyermeknevelők:
Borosné Kluczer Bernadett
Uitz Ildikó
Dajka néni:
Wirth Andrea

2023/2024-es nevelési év munkaterve

Tökfaragás:

Csoportonként 1-1 tök faragása a gyermekekkel, melyet a bejárat elé teszünk le mécsesekkel, hogy a gyerekek a szüleikkel együtt csodálhassák meg érkezés, és távozás során. Tökfaragásunkról bővebben, híreink között is olvashat ide kattintva.
2023.10. 24. – 27. között.

Mézeskalácssütés:

A csoportokban a gyerekekkel együtt nyújtjuk a mézeskalács tésztát, formázzuk, s tepsibe tesszük, amit utána a konyhában kisütünk. Az egész folyamatban részt vehetnek a gyerekek, s a kész mézeskalácsokat ehetik, hazavihetik, vagy a vásárban megvehetik.
2023.11. 06. – 11. között.

Adventi alkotódélután:

A szülők és a kisgyermeknevelők együtt kézműves foglalkozás keretén belül különböző karácsonyi dekorációkat, ajándéktárgyakat készíthetnek, csoportonként valósul meg.
2023.11. 20. – 24. között.

Karácsonyi vásár:

Az alkotó délutánon készített tárgyakat szeretnénk eladni, s a befolyt összegből a bölcsődei játékeszközöket fejlesztenénk. S már hagyományőrzésként, szeretnénk részt venni Mindenki karácsonyán 2023.-ban is az alkotó délutánon és a doldozók átal készült termékekkel.
2023. 11 27. – 12. 08. között várja az érdeklődőket a Karácsonyi Vásár.

Karácsonyi fotózás:

Gyermekekről egyéni és csoportos, barátos képek készülnek karácsonyi háttérrel.
Mocorgó: 2023. 11. 10.

Homokszórás

Homokszórás délelőtt a gyermekeknek, előre egyeztetett formákból választhatnak a gyermekek, s csoportonként a folyosón felállított homokszórásos kosarakból.
Mocorgó: 2023. 11. 16.

Mikulás:

Szeretettel és ének szóval várjuk a Télapót bölcsődénkbe, minden csoportszobába belátogat, és egy-két kedves szóval, és csokival kedveskedik a gyerekeknek.
2023.12.06.

Karácsonyi „meglepetés”:

A családi bensőséges ünnepet figyelembe vesszük továbbra is, s nem szeretnénk elvenni a családoktól a karácsonyi hangulat fényét, de idén kipróbálnánk, hogy december utolsó heteiben, közel az ünnephez egy szülős karácsonyi délutánt tartanánk csoportonként, a gyerekeket a karácsonyi meglepetéssel, feldíszített „fa” és karácsonyi díszítés és ajándék várná a csoportokban. Természetesen már december elejétől ráhangolódás, a díszítés, a feldíszített fa, és az egyéni ajándékok készítése lehetséges lehet a csoportokban. A konkrét karácsonyi ünnepünk megvalósítása, egyéni, csoportonként történik, december utolsó hetén kerül sor.
2023.12. 19.

Téli szünet:

Utolsó munka nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első munka nap 2024. január 8. (hétfő). Ügyelet bizosítása előzetes igényfelmérés alapján: dec.22-én, 27. és 29. között, jan. 2-5 között.

Farsang:

Délelőtti zenés program, a gyermekek (akiknek kedvük van) és a kisgyermeknevelők beöltözhetnek különböző jelmezbe.
2024. 02. 14.

Anyák napi fotózás:

Anyu, apu ugye nem felejted el, hogy 2024. 03. 08-án fényképezni fognak itt a Mazsola bölcsiben. Kérlek szép ruhával készülj nekem ezen a napon! Ha szeretnél rólam testvéres vagy barátos képet, kérlek jelezd a kisgyermeknevelőmnek.

Víz világnapja:

A gyermekekkel ezen a napon a víz jelentőségéről, fontosságáról beszélgetünk, és sok sok olyan programmal készülünk számukra, ami a vízhez kötődik. Különböző vizes játékok előtérbe kerülése, pl.: horgászás, illetve a kreatív foglalkozások keretén belül is ezzel kapcsolatos témákat dolgozunk fel.
2024. 03. 22.

Könyvhét

A magyar költészet napja (április 11.): 

A kisgyermeknevelők a szülők bevonásával ezen a héten a megszokottnál több mesét olvasnak a gyermekeknek, több olyan játék tevékenységet teremtenek, ahol a könyv, a mese kapja a főszerepet. Több időpontban kerül sor a meseolvasásra, a délelőtti órákban, alváskor, illetve lehetőséget biztosítunk arra, hogy a gyermekek behozhassák azt a mesekönyvet, ami a kedvencük, s minden nap más-más gyermek kedvence kerül felolvasásra. 

A szülőket ezen a héten arra kérjük, hogy esténként elalvásnál ők is olvassanak mesét, s beszéljék meg a gyermekkel a hallottakat.

2024. 04. 08. – 12.

Húsvét:

Állatsimogató, tojás, és ajándék keresés.

Délelőtti program, illetve az állatsimogató egész napos, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen megnézni az állatokat a szüleikkel együtt is.

Mocorgó: 2024. 04. 04.

Nevelés nélküli munkanap:

2024. április 22. (hétfő). Kérjük ezen a napon gondoskodjanak a gyermekeik felügyeletéről.

A Föld Napja:

A szülők által biztosított virágok ültetése virágládákba, a kertbe, melyet utána a csoportok, kisgyermeknevelő – gyerekek, nevelnek, gondoznak.
2024. 04. 23.

Anyák Napja:

Csoportonként egyéni.

Minden csoport készül a gyermekkel valamilyen ajándékkal, és délután lehetőséget biztosít a gyermek részére, hogy azt személyesen átadja édesanyja részére (Asztal virággal, szék melyre leülhet az anyuka, kisgyermeknevelő segítségével vers elmondása, ajándék átadása.)
2024. 05. 06.-08. között előzetes időbeosztás alapján.

Madarak és fák napja:

A kisgyermeknevelők a Madarak és fák világnapja előtt a gyermekekkel beszélgetnek a madarakról, fákról, illetve ehhez kapcsolódó meséket, verseket hallgatnak, ehhez kapcsolódó alkotó tevékenységeket kínálnak fel.
2024. 05. 10.

Apák Napja:

Csoportonként egyéni ajándékkészítés, illetve egyéni átadás, szintén délután folyamán, pl.: „Oklevél” apukák részére.
2024.06. 17.

Gyermeknap:

Szombati családi nap, melyre szeretettel várjuk a volt, a jelen, és a jövő bölcsődéseinket és szüleiket, hogy egy kellemes délelőttöt töltsenek gyermekeikkel, különböző programokkal (ugráló-vár, kézműves foglalkozások, szobai és udvari játék lehetőségek, rendőr autóval való ismerkedés, báb előadás, póni lovaglás, csillámtetoválás, családi vetélkedők, zene, tánc, büfé, vásár, tombola) (Tombolára felajánlásokat elfogadunk)
2024. 06. 08.

Nyári szünet:

2024. július 08 – augusztus 02. között zárva tart. Előzetes felmérés alapján korlátozott létszámban ügyeletet biztosítunk a másik két intézményekben.

Évzáró, búcsúztató:

Szülőkkel együtt egy délutáni uzsonna és zenés program keretében elbúcsúzunk az óvodába menő gyermekektől. (Séta a bölcsődéből az udvarra, énekelve, búcsú a szülőktől és a nevelési évtől, minden jót kívánva a következő évekre (bölcsődevezető részéről), galamb reptetés, uzsona, zene, beszélgetés, emlékezés.)
Mocorgó: 2024.08.30.

Mocorgó Bölcsi elérhetőségei

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek:
06:00 – 17:00

Mocorgó Bölcsőde címe:

2220 Vecsés,
Damjanich utca 38.