Mézeskalács sütés

Mézeskalácssütés

Hagyományainkhoz híven ebben az évben is sütöttünk mézeskalácsot a gyermekekkel.

A karácsonyi készülődés izgalmas részét képezi bölcsődéinkben a mézeskalács sütés, ami a gyermekek számára különösen emlékezetes élmény.

Az adventi időszakban olyan tevékenységekkel igyekszünk az ünnepre hangolódni, amelyek melegséget és örömöt hoznak az intézményünkbe.

A mézeskalácssütés ebben a folyamatban különleges szerepet játszik, hiszen az illatok és az ízek köré szőtt élmények mélyen belevésődnek a gyerekek emlékezetébe.

A tészta készítése, sodrása

A gyermekek részt vesznek a mézeskalács elkészítésének minden fázisában.

Az alapanyagok megismerésével kezdődik, ahol a kisgyermeknevelők segítségével nem csak az összetevőket ismerik meg, hanem az édes méz ízét is élvezettel kóstolják meg.

Ezután a kis kezek ügyességét fejlesztve, lelkesen gyúrják, sodorják, szaggatják a tésztát, mindezt vidámság és nevetés közepette.

A mézeskalács tészta készítése után a szaggatás következik.

Ehhez különböző formájú kiszúrókat használtak a gyerekek, amelyek segítségével a tészta könnyen kivágható és formázható.

A mézeskalács szaggatása során használtak egyszerű, tradicionális alakzatokra emlékeztető, vagy akár komplexebb, tematikus formákat is, például karácsonyi témájú figurák vagy egyedi tervezésű díszítőelemeket.

A mézeskalács szaggatása tehát egy kreatív és szórakoztató lépés a mézeskalács készítés folyamatában, amely lehetőséget ad az egyedi és személyes érintettség kifejezésére a süteményeken.

A sütés

Az elkészült mézeskalács formákat ezután a sütőbe helyezik.

170 fokos sütőbe sütjük 5-6 perc alatt világosra sütötték.

A helyes sütési hőmérséklet biztosítja, hogy a mézeskalácsok egyszerre süljenek meg és ne égjenek meg.

A sütés végén izgatottan figyelik, ahogy a mézeskalácsok megsülnek, és a bölcsőde illatos konyhája betelik a karácsonyi varázslattal.

A mézeskalács díszítése

A szépen formázott tésztadarabokat aztán együtt díszítjük, kreativitásuk szabad teret kap.

A finom édességek elfogyasztása pedig igazi ünnepi ebéd utáni élményt jelent minden kis számára.

Íme a Mézeskalács receptünk

Összetevők:

90 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszer, 40 dkg méz, 25 dkg vaj, csipet só.

Elkészítése:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a mézet a vajjal megmelegítjük, hozzá adjuk a lisztes keverékhez, és beletesszük a 2 tojás sárgáját. Fakanállal összekeverjük, utána kézzel összegyúrjuk. Folpackba 2-3 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, 3-4 mm-re.

170 fokos sütőbe sütjük 5-6 percig, egész világosan vegyük ki (még sötétedni fog).

Máz:

20 dkg porcukor, 2 teáskanál átszitált keményítő, 1 teáskanál citromlé

Díszítése:

A cukros keményítőt apránként a fehérjéhez adjuk, keményre felverjük, ételfestékkel színezhetjük. Sütés után ezzel és különféle kereskedelemben kapható cukorka díszekkel díszítjük a mézeskalácsot.

A gyerekek által készített mézeskalácsokat meg is vásárolhatják a szülők ill. az érdeklődők, a bölcsődéinkben kialakított Karácsonyi Vásáron, így az elkészült „alkotásokból” az otthoni karácsonyfa alá is kerülhet belőle ajándék.

A mézeskalácssütés együtt töltött idő, alkotás és kóstolás által összekovácsolja a bölcsődei közösséget, és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek.

A mézeskalács sütés hagyománya:

Mézeskalács sütése Vecsési bölcsődéinkben több éves hagyományra nyúlik vissza, gazdagítva a gyerekek ünnepi élményeit és egyben erősítve a közösségi kötelékeinket.

A mézeskalács sütés hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és az első említésekre a középkorra tehetők. A méz és a fűszerek használata a tésztában kezdetben inkább luxuscikknek számított, mivel a méz édesítőszerként drága volt, és a különböző fűszerek még inkább ritkábban és drágábban voltak hozzáférhetők. A mézeskalácsok szimbolikus formáit gyakran használták különböző ünnepekhez és alkalmakhoz, beleértve a karácsonyt is.

Mátyás király idejében rengeteg új fűszer jelent meg Magyarországon, ami eljutott a mézeskalács kézműves mesterekhez is. Német közvetítéssel pedig megjelent az Európában már ismert mesterség is, az első céhek Kassán, Pozsonyban és Besztercebányán alakultak a 17. században, de Brassó, Kolozsvár és Debrecen is mézeskalács-központ lett idővel.

A magyar mézeskalácssütő mesterek egyedi, fémből vagy keményfából (általában körte vagy dió) faragott formákat használtak a tészta formázásához, ezek voltak az ütőfák, melyek apáról fiúra öröklődtek.

A középkorban az egyház is szerepet játszott a mézeskalácsok készítésében, mivel az egyházaknak gyakran volt saját méhcsaládjuk és méhészetük. Az ünnepi időszakban a kolostorokban és apátságokban készítették el ezeket az édes süteményeket, és gyakran különböző formájú ostyákkal vagy képekkel díszítették őket. A mézeskalácsoknak az ünnepekhez való kapcsolódása azonban szélesebb körben terjedt el az évszázadok során, és az otthonokban is egyre népszerűbbé váltak.

A 16. és 17. században Németországban terjedt el a mézeskalács háztetők és figurák díszítése, amelyek ma is hagyományos részét képezik a karácsonyi dekorációnak.

A mézeskalács sütés tehát az évszázadok során szélesedő hagyomány lett, amely ma is az ünnepi időszak egyik elengedhetetlen részévé vált számos kultúrában.

Mézeskalács foglalkoztatók:

Versek:

Matos Maja: Mézeskalács

„Cukor, cimet, méz és dió,
mézeskalácsba ez való.
Megkeverem, megkavarom,
egy nagy tálban összegyúrom.


Jaj! A tálban alig maradt,
mind a kezeimre ragadt!
Meglisztezem, újragyúrom,
Jó vékonyra ki is nyújtom.


Csillag, csengő meg szívforma,
Kis tepsibe sorba rakva.
Nyomok bele dísznek meggyet,
Mandulát és diót, egyet.


Szép barnára sült a kalács,
illatával megtelt a ház.
Karácsonyi angyalcsapat,
Szimatol az ablak alatt.”

Csáth Györgyi: Világ végén

„Világ végén van egy ház,
mézeskalács, cukormáz,
három pici ajtó rajta,
A kéménye kerek alma.
Ablaka az palacsinta,
Kertjében egy dióhinta,
A pázsitja körtebefőtt,
Tejszín lepi a háztetőt,
Csokoládé a kilincs.
Hogyha arra tekeregsz
szép nyugodtan bemehetsz.”

Mese:

A Varázslatos Erdei Házikó

Volt egyszer egy varázslatos kis kunyhó a kerek fenyőerdő közepén. Ott élt Zsuzsi néni, aki egy kedves öregasszony volt. Zsuzsi néni minden évben a karácsonyra készülődés idején, varázslatos mézeskalács házikókat sütött az erdei kis állatkák számára.

Egy hideg téli napon, amikor a hó pelyhek lassan leereszkedtek az erdőre, az öregasszony összegyűjtötte a legfinomabb lisztet, mézet és fűszereket a kamrából, hogy elkezdhesse a sütést. A környéken minden erdei állathoz eljutott a készülődés híre, és izgatottan várták, hogy újra megkóstolhassák a finom mézeskalácsokat.

Ahogy az öregasszony gyúrta a tésztát és kiszaggatta a különböző alakzatokat, a kis állatkák lopva bekukucskáltak az ablakon keresztül. Szemük ragyogott az izgalomtól, ahogy figyelték az öregasszony ügyes kézmozdulatait.

Amikor a mézeskalácsok megsültek, Zsuzsi néni felrakta a különböző formákat az ablakpárkányra hűlni. Az állatok érezték a mennyei illatot, ami átjárta az erdei tisztást is.

Végül körbeállták az elkészült mézeskalácsokat, és azon tanakodtak, melyiket válasszák. A nyuszi hosszan nézte a csengő formát, és arra gondolt, hogy milyen csodálatosan cseng karácsony éjaszakáján. A mókuska izgatottan körbefutkározott a fenyőfa forma körül, mert az otthonára emlékeztette őt, ami az erdő legmagasabb fenyőfája volt. A hópehely formákat, pedig a róka csodálta, hiszen annyira különlegesnek tűnt a változatos mintáival.

Ahogy az éjszaka beállt, és a csillagok megjelentek az égen, az öregasszony a meleg kandalló előtt üldögélt, míg az erdei állatok összegyűltek a házikó körül, hogy együtt ünnepeljenek és megkóstolják a karácsonyi finomságokat.

A fenyőrengetegben a boldogság és az öröm átjárta a kis állatok szívét. Zsuzsi néni és erdei barátai boldogan rágcsálták a mézeskalácsokat, miközben vidám karácsonyi dalokat énekeltek.

Így, az öregasszony mézeskalácsos kunyhója mindig a legkedvesebb és legszebb hely maradt az erdő mélyén, ahol mindenki örömben és szeretetben tölthette el az ünnepeket.

Játékok:

Zümmögő Móka (légzőgyakorlat, relaxációs játék, logopédiai játék)

A játék menete, leírása: Üljetek körbe és és kezdjétek el dörzsölni a tenyereteket, mintha méhecskék lennétek! Vegyetek nagy levegőt és folyamatosan halkan zümmögjétek a „z” hangot („zzzzzzzzz”). Folytassátok, ameddig csak tudjátok! Ha valakinek elfogyott a levegője, egyszerűen csukja össze a kezét, tegye a feje alá, minta párna lenne. ekkor a méhecske pihen a fárasztó munka után. Amikor már mindenki pihen, indulhat újra a játék!

Méz vagy inkább szék foglaló? (Koncentrációt és figyelmet fejlesztő játék)

A játék menete, leírása: A játék a hagyományos székfoglaló elvén játszható. A gyerekek székeken vagy akár a földön párnákon ülnek. Ha azt hallják „ZIM” tapsol egyet mindenki, ha azt hallják „ZÜM” akkor felemelik magasra a kezüket, ha azt hallják, hogy „MÉZ”, akkor pedig, mindenki feláll és új helyet keres magának a körben!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a bölcsődéink Karácsonyi Vásárán!

Picture of M. Adrienn

M. Adrienn

Hasonló cikkek