Étkezés

A laktózérzékeny, a tejfehérje, tojás allergiás és a diófélékre allergiás gyerekek étkeztetését biztonsággal tudjuk garantálni, de sajnos nem tudunk minden speciális igényű étrenddel rendelkező gyereknek étkezést biztosítani.

Központi konyhánk

Konyhánk a Semmelweis Bölcsőde Intézményeinek székhelyén a földszinten került kialakításra, a szükséges alapanyag raktárokkal és a konyhai eszközökkel, mely a másik két intézményünket is ellátja.

Gyermekétkeztetésünk során kiemelt figyelmet fordítunk az előírt szabályok betartására, és nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásukra. Étlapjainkat a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendeletben leírtakat követve tervezzük meg, így változatos ételeket adunk a gyerekeknek.

A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bölcsődés korú gyermekek szervezete hatékonyan működjön, növekedjen és egész életükben jó egészségnek örvendjenek. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az ételek friss és nyers alapanyagokból készüljenek, így biztosítva a gyermekeknek a legtáplálóbb és legízletesebb étkezést.

Étkezés bölcsijeinkben

Az élelmiszerek létfontosságú anyagokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk zavartalan működéséhez. Fontos, hogy a tápanyagokat megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítsuk a szervezetünk számára.

A szakácsnő gondoskodó odafigyeléssel és kreatív konyhai technológiával készíti el bölcsődés gyerekeink számára a hét minden napján a korcsoportoknak megfelelő, kiváló ízű ételeket. Mindig törekednek arra, hogy a finomabbnál finomabb fogásokkal tegyék még élvezetesebbé az étkezéseket.

Konyhai dolgozók:

  • Szakácsnő: Vadkerti – Tóth Kálmánné Ági
  • Mazsola konyhalányai: Kisné Fazekas Terézia, és Kellner Viktória
  • Tipegők konyhalányai: Sedró Klára, és Havasiné Kirchner Erzsébet
  • Mocorgó konyhalányai: Imre Sándorné Tündi, és Halmi Linda

Étkezési, gondozási díjak és tájékoztatók

Az étkezés térítési díját és a kedvezményeket az Önkormányzat rendeletben határozza meg.

Az étkezési díj az általános bölcsődei ellátás alatt 560Ft/nap, ill. a gyermekfelügyelet ellátás esetében 715Ft /nap, ami magában foglalja a gyermek négyszeri étkezését. A Gondozási díj: 10 000 Ft/hó

Az étkezési és gondozási díjat az adott hónapra az intézményben előzően kihirdetett napokon készpénzben tudják kiegyenlíteni.

Tájékoztató a 100%-os étkezési kedvezmény igénybe vételéhez:

A szülő felelőssége, hogy a 100%-os kedvezményre vonatkozó határozatokat, igazolásokat időben eljuttassa a bölcsőde vezetőségéhez.

A megfelelő igazolás lejárata után 100%-os térítési díjat számítunk fel!

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül:

Benyújtandó igazolás: Önkormányzati határozat

Tartósan beteg vagy fogyatékos

Benyújtandó igazolás: Szakorvosi igazolás vagy MÁK formanyomtatvány

Családjában tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek

Benyújtandó igazolás: Szakorvosi igazolás vagy MÁK formanyomtatvány

Családjában 3 vagy több gyermeket nevelnek

Benyújtandó igazolás: MÁK formanyomtatvány

Nevelésbe vételét rendelte el a gyámhatóság

Benyújtandó igazolás: Gyámhatósági határozat

Családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb minimálbér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett, azaz nettó összegének 130%-át (ez 2024-ben 230 649 Ft)

Benyújtandó igazolás: Szülők részéről jövedelemigazolás, GYED/GYES igazoló határozat, családi pótlék igazoló határozat, és nyilatkozat gyermekétkeztetés normatív kedvezményének igénybevételéhez bölcsődei ellátás, és óvodai nevelés esetén.

Étkezés, betegség miatti lemondása:

Hiányzás esetén az étkezés lemondást telefonon, személyesen, illetve a kisgyermeknevelőkkel egyeztetett módon tudjuk elfogadni munkanapon 08:00-ig, ekkor 24 óra, 08:00 után, pedig 48 óra az átfutási idő.

Étkezések

Folyadék bevitel főleg víz, tej, tea és 100% gyümölcslevek formájában történik.
Folyadék igény szerint egész nap biztosítva van a gyermekek számára
Diétás étlap tervezésénél mindig figyelembe vesszük a többi gyerek menüjét és próbálunk a harmóniára törekedni, hogy egy asztalnál ülő gyerekek lehetőség szerint is azt egyék, még ha diétás formában is mint a többiek.

Reggeli

Tízórai

Ebéd - fő étkezés

Uzsonna

Speciális étrendek

Bölcsődénkben a különböző táplálékallergiás gyermekek diétás étkeztetését tudjuk biztosítani. Azonban sajnos nincsen kapacitásunk a gluténérzékeny, fruktóz intoleráns és fenilketonuriával rendelkező gyerekek étkezésének biztosítására.

Amennyiben a gyermek egészségi állapota indokolja, kizárólag szakorvosi javaslat alapján speciális étkezést biztosítunk. A laktózérzékeny, a tejfehérje, tojás, allergiás és a diófélékre allergiás gyerekek étkeztetését biztonsággal tudjuk garantálni, de sajnos nem tudunk minden speciális igényű étrenddel rendelkező gyereknek étkezést biztosítani.

A szakszerű étkeztetést dietetikus által jóváhagyott étlap alapján valósítjuk meg, melyet szakácsunk készít el gondos odafigyeléssel.

A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő – kisgyermek táplálási elveket kell figyelembe venni, úgy hogy a táplálék: 

  • mennyiségileg elegendő és minőségileg helyes összetételű,
  • biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő,
  • megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészített és élvezhető legyen
  • 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásainak megfeleljen

Az egy év alatti kisgyermekek reggelit, tízórait illetve uzsonnát életkoruk és
hozzátáplálás állapotától függően, a szülőkkel egyeztetve kapnak!

allergén_jelmagyarázat

Étkezés és nevelés

Az egészséges életmódra nevelés egyik fontos területe az étkezés.  
Az utóbbi évtized tapasztalatai egyértelművé tették, hogy a táplálkozás és az egészség összefügg egymással. 

A tudományos kutatások igazolják, hogy a kisgyermekkorban kialakuló táplálkozási szokásoknak hosszú távú hatása van, és befolyásolják az egész életre kiható ízlésformálást. 

Ezért nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód és táplálkozás bevezetésére ebben a korosztályban. Minden lehetőséget kihasználunk annak érdekében, hogy már kisgyermekkortól korszerűen táplálkozzanak.

Az általunk kínált táplálék nagy jelentőséggel bír a kisgyermek egészsége és fejlődése szempontjából. 

Étlapjaink összeállításakor ügyelünk arra, hogy az étrend egészséges és ízletes legyen, megfeleljen az élettani szükségleteknek, valamint biztosítsa a napi energia- és tápanyagbevitelt. 

Az ételválasztás változatos és idényjellegű, ízben és formában pedig harmonikus, hogy a gyermekek kedvvel és étvággyal fogyasszák az egészséges ételeket.